Minulý týden jsem obdržel email od jednoho svého klienta, kterému se nyní věnuji a učím jej obchodovat. Tento obchodník je také členem uzavřené skupiny – VIP Clubu, kde prezentuji ŽIVĚ v reálném čase své obchody v rámci swingového obchodování akcií.

13432194_880467532065654_1239071915968167788_n

Požádal jsem Aleše o rozhovor, aby zprostředkoval ostatním obchodníkům, kteří čtou můj blog a sledují moje FB stránky, svou cestu začínajícího obchodníka. Dozvíte se v něm, co a jakým stylem Aleš obchoduje, jakých výsledků dosahuje po 3 měsících živého obchodování, a co doporučuje každému začátečníkovi, který se chce stát úspěšným. Dozvíte se, jak vydělat stejně jako Aleš 16.000 Kč za 3 měsíce obchodováním na burze.

ROZHOVOR:

Aleši, my spolu intenzivně spolupracujeme téměř půl roku, takže se známe. Mohl byste prosím pro ty, kteří Vás neznají, povědět něco bližšího o sobě?

Jmenuji se Aleš Vítoň, je mi 39 let a pracuji ve stavební společnosti jako obchodní zástupce. Vystudoval jsem stavební fakultu VUT v Brně, kde jsem také do svých 30 let žil. Zalíbily se mi Jižní Čechy, kde jsem také poznal svou současnou manželku, a tak jsem přesídlil do Českých Budějovic. Zde nyní žiju. Mám 2 suprové děti. Jsem aktivní sportovec, v létě cyklistika a turistika, v zimě lyžuju. A poslední rok se poměrně intenzivně věnuji obchodování na burze.

Jak jste se dostal k burze?

Loni na jaře (2015) jsem měl volných 200.000 Kč, které jsem získal v rámci dědictví. Potřebovali jsme rodinné auto, tak jsem necelých 130.000 použil na jeho koupi. Zbylé peníze jsem nechtěl nechat jen tak ležet na bankovním účtu, ale chtěl sem s těmito nějak pracovat a rozmnožit je. Nevěděl sem ale jak, a proto jsem začal hledat. Díkybohu za internet :-)

Našel sem zde spoustu tipů, jak dělat byznys, od vlastního prodeje produktů na Amazonu až po obchodování exotických burzovních produktů, jako třeba binárních opcí (o kterých jsem mimochodem do té doby nikdy neslyšel). Je potřeba ale skutečně vybírat. Jsem poměrně opatrný a spíše nedůvěřivý člověk, proto nabídkám rychlého zbohatnutí jsem nevěnoval pozornost. Prostě ve mně spíš vzbuzovali odpor. Troufám si o sobě tvrdit, že jsem cílevědomý a pracovitý, a ztotožňuju se s názorem, že peníze nerostou na stromech a sami k nám taky nepřijdou.

Intenzivně jsem se burze začal věnovat až někdy na podzim loňského roku, kdy jsem taky narazil na Váš blog burzaprokazdeho.cz.

Jaké trhy obchodujete?

Od začátku mi byly nejvíc sympatické akcie. Jsou to v podstatě jasně hmatatelné produkty. Investujeme do společností. Taky se mi líbí, že akcie v sobě nemají zakomponovánu páku, nejsou tedy tak rizikové, jako třeba komodity nebo forex. Abych lépe využíval svůj kapitál, tak akcie obchoduji s pákou 1:2. Můj broker mi umožňuje obchodovat akcie až s pákou 1:4, takže to netlačím úplně na doraz. Obchoduji u brokera Interactive brokers, přes českého prostředníka, který mi umožnil otevřít účet s menším vstupním kapitálem.

Jakým stylem obchodujete?

Ještě než jsem se naplno začal věnovat burze, sem měl povědomí o fundamentální analýze. Technickou analýzu jsem poznal až u Vás a tu také nyní používám. Vzhledem k tomu, že jsem spíše technický typ, s tím koresponduje také mé pracovní zaměření (stavebnictví), mi technická analýza velmi vyhovuje. Přijde mi jednoduchá a intuitivní. Do tajů fundamentální analýzy jsem nikdy nepronikl, ani jsem ji nikdy nezkoumal, takže nemohu říct, že nefunguje, ale technická analýza mi funguje, tak nemám důvod něco měnit.

Používám základní indikátory technické analýzy, jako jsou klouzavé průměry a RSI, a sleduji logické úrovně supporty a resistence. Obchoduji denní grafy akcií a jsem spíše krátkodobý swingový obchodník.

V jaké fázi se nyní nacházíte? Mohl byste prosím uvést nějaké konkrétní výsledky?

Živě obchoduji od půlky března 2016, takže obchoduji živě 3 měsíce. Před tím jsem obchodoval 2 měsíce na demo účtu. Jsem teprve na začátku, ale cítím na sobě, že za tuto dobu jsem pokročil dál mílovými kroky.

Začínal jsem obchodovat s částkou 71.000 Kč. Za 3 měsíce jsem udělal celkem 15 obchodů. 6 obchodů bylo ztrátových, 8 ziskových a v jednom jsem vystupoval na nule. Nyní (23.6.2016) mám na účtu téměř 87.000 Kč, což je zhodnocení 22,37% za 3 měsíce. Část tohoto zisku 16.000 Kč tvořili dividendy, které jsem obdržel. Právě dividendy jsou příjemným zpestřením akciového obchodování, a to jak vidíte, nemusíte být investor nebo dlouhodobý obchodník. Nejdelší obchod mi trval 15 dní, nejkratší 1 den. Posílám pro inspiraci výpis ze svého obchodního účtu.Výpis z účtu

Co bylo pro Vás ve Vašich začátcích nejtěžší?

Uvedu dvě věci, které mi na začátku dělali největší problém. Z hlediska psychologického se určitě jedná o nastavení hlavy z pohledu ztrát. Nikdy jsem v ničem nepodnikal, vždycky jsem byl zaměstnanec a měl tedy „své jisté“, proto ten odpor ke ztrátám. Přitom třeba náklady společnosti jsou vlastně takové ztráty. Jenže s tímto jsem se nikdy nesetkal. Rozhodně pro mě nebylo příjemné, když jsem měl ztrátový obchod nebo když jsem v otevřeném obchodě byl ve ztrátě. Nyní ještě nějaké emoce prožívám, ale je to daleko lepší. Hodně mi pomohlo udělat si v excelu tabulku, kde jasně vidím, že na jeden ziskový obchod můžu mít třeba 1,5 ztrátového.

Z technického hlediska to bylo zadávání obchodních příkazů do obchodní platformy. S tímto už problém nemám. Právě obchodování  na demo účtu je ideální pro osvojení si základních technických návyků a myslím si, že každý obchodník by jej měl před tím, než začne živě obchodovat, alespoň měsíc absolvovat.

Co byste doporučil začínajícím obchodníkům?

V prvé řadě bych rád poznamenal, že se sám za začátečníka ještě považuji. Ale pokud bych měl zmínit pár rad do začátku, které mi nejvíc pomohly a posunuly mě dál, tak by to byly tyto.

  • Určitě si dávejte cíle, budou Vás motivovat. Ale dávejte si spíše menší cíle, nebuďte nenasytní a buďte nohama na zemi.
  • Vyberte si takovou obchodní techniku, která Vám vyhovuje. Vyzkoušejte si více technik. Budete se pak cítit při samotném obchodování pohodlněji.
  • Obchodní pravidla si sepište na papír, včetně cílů, a pravidelně každý den si jej alespoň jedenkrát čtěte. Pomůže Vám to se koncentrovat a nebudete chybovat.
  • Nikam nespěchejte. Obchodujte v začátcích raději méně.

Dále bych určitě každému začínajícímu obchodníkovi doporučil, aby v tom nebyl sám. Najděte si někoho, kdo Vám bude dávat zpětnou vazbu. Někoho s kým budete moci sdílet svoje obchody. Ideální je, když tento Váš „mentor“ bude zkušenější obchodník, někdo kdo již má něco za sebou. A nebojte se ptát, na cokoliv Vám nebude jasné. Kdo se nezeptá, nic se nedozví.

Takto jsem to dělal i já, a musím říct, že nebýt právě Vašeho mentoringu, nebyl bych tam, kde jsem nyní.