Dneska Vám ukážu na konkrétním obchodě, který jsem udělal minulý týden, jakým způsobem obchoduji opce. Přístupů (obchodních systémů) na opční obchody mám několik a volím je podle aktuální situace na trhu.

Vzhledem k nervozitě celkové medvědí náladě na trzích jsem do minulého týdne neudělal žádné opční obchody. Ano, i to je jedna z mých strategií. Čekal jsem, až se trhy uklidní a splní podmínky mého obchodního systému pro vstup do trhu. Jediný co mě těšilo, byla vysoká volatilita, způsobená právě touto nervozitou =>>>

Od začátku roku akciové trhy v USA strmě klesaly a s tím souvisela i vysoká tržní volatilita. Tržní volatilitu sleduji prostřednictvím VIXu (viz. obrázek níže). Jak zmiňuji v předchozích příspěvcích, pokud chci vypisovat opce a inkasovat tak premium, chci aby toto premium bylo vysoké. Na výšku premia má mimo jiné vliv volatilita. Pokud je volatilita vysoká, jsou vysoká i premia. V případě nízké volatility, jsou opce levné a premia nízká, nemá tedy cenu opce vypisovat, ale co? Kupovat.

 

Pravidlo číslo jedna: Pokud je vysoká volatilita – volím kreditní strategie

 

vix

 

Jedno z mých hlavních pravidel obchodování opcí pomocí kreditních strategií již znáte – čekám až vzroste volatilita. Pojďme se podívat na další pravidlo. Tímto pravidlem je konkrétní načasování a vstup do trhu. Nevstupuji náhodně a využívám prvky technické analýzy, stejně jako při obchodování akcií nebo futures. Jelikož mám ve většině svých opčních obchodů negativní poměr risku a zisku (RRR), chci mít co nejvyšší pravděpodobnost zisku (v případě opcí nad 90%). ETF akciové indexy obchoduji pouze na stranu long. Spekuluji tedy na nárůst ceny trhu. Pokud spekuluje na nárůst ceny máme v rámci opčního obchodování na výběr ze dvou základních variant. Buď se uchýlíme k výpisu put opce (kreditní strategie) nebo k nákupu call opce (debitní strategie). Dnes se bavíme o výpisu opcí.

Jak tedy časuji své vstupy? V případě této opční strategie podobně jako u svých akciových obchodů, tzn. čekám na „dobrou cenu“. Počkám si na korekci trhu, konkrétně na ukončenou korekci. Technik jak stopovat korekce trhu je několik, já používám jednoduchou price action, klouzavé průměry a indikátor RSI.

 

Pravidlo číslo dvě: Vstupuji pouze na korekcích trhu.

 

iwm

Jak vypadal můj obchod? Minulý týden jsem obchodoval jednobodový vertikální spread. Vzhledem ke svému money managementu jsem vypsal 4x PUT opci na striku 98 a následně koupil 4x ochrannou put opci na striku 97. Ochrannou opcí je si stanovil maximální možnou ztrátu. Je vyšší pravděpodobnost, že by se trhy po tomto neklidném období mohly chovat nevyzpytatelně, proto se chráním proti možnému propadu.

 

Pravidlo číslo tři: V případě nervozity na trhu se chovám opatrně a minimalizuji riziko.

 

Obchod jsem uskutečnil v pondělí. Tímto spreadem jsem si stanovil maximální možný zisk (18,35USD na pozici)  i maximální možný risk (81,64USD na pozici). Cena v pátek uzavřela nad mnou vypsanou put opcí a já tak inkasoval celé na začátku připsané premium (18,35USD x 4 opce = +73,41USD na obchod). Opce jsem nechal doběhnout do expirace. Přikládám výpis z mého obchodního účtu, kde vidíte jak obchoduji v takovýchto situacích.

výpis

 

[feature_box_creator style=“1″ width=““ top_margin=““ bottom_margin=““ top_padding=““ right_padding=““ bottom_padding=““ left_padding=““ alignment=“center“ bg_color=““ bg_color_end=““ border_color=““ border_weight=““ border_radius=““ border_style=““ ]

Začínáte na burze?

Chcete se naučit obchodovat?

Chcete získat nový stabilní zdroj příjmu?

Pak je přímo pro Vás určen můj nový kurz obchodování na burze pro začátečníky!
V kurzu se naučíte vše potřebné pro Váš úspěšný start na finančních trzích.

product-design-table-white (1)

>>> ZAČÍT VYDĚLÁVAT NA BURZE <<<

[/feature_box_creator]